Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα χωριά, άλλοτε και τώρα…

Τέλειωσε ο Αύγουστος  και οι διάφορες πολιτιστικές και «πολιτιστικές» εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο ως θεσμός πλέον, σε κάθε χωριό σχεδόν, με τη μορφή «Φεστιβάλ Αποδήμων», «Φεστιβάλ Παλουζέ» και άλλων τοπικών προϊόντων, ποικίλων «Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων», «Χοροεσπερίδων» και συναυλιών και τα τοιαύτα συνεχίζονται ακάθεκτες και τον Σεπτέμβρη που μας μπήκε και παρά τον τραγικό Ιούλιο που περάσαμε και την επερχόμενη οικονομική κρίση που μας απειλεί.

  Με λαμπρά συγκροτήματα  ή ακριβοπληρωμένα μπουλούκια της κακιάς ώρας, με εξ Ελλάδος γνωστούς  τραγουδιστές  αλλά και κάθε μορφής και ποιότητας σκυλάδικων συγκροτημάτων, τις περισσότερες φορές και με την χορηγία του επί της κουλτούρας αρμοδίου Υπουργείου μας. Με υπουργούς, βουλευτές, έπαρχους και άλλους πολιτειακούς και μη «παράγοντες» και χορηγούς,  κάτω από την «αιγίδα» των οποίων συνήθως μπαίνουν τέτοιου είδους πανηγύρια. Χαρακτηριστική μάλιστα είναι  η περίπτωση, πριν κάποια χρόνια, της  συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις  σε ένα  από τα κεφαλοχώρια της επαρχίας μας, ρωσικού μπαλέτου ημίγυμνων καλλιτέχνιδων σε «φαντασμαγορικό ροζ σόου», ευγενική προσφορά του χωριανού τότε «μεγαλοατζέντη» προς το χωριό του εις ένδειξη τιμής για την γενέτειρα που τον ανάθρεψε και τον έκανε… άξιο «επιχειρηματία.
 Σαν αντίδραση προς το συχνά εκμαυλιστικό αυτό κλίμα, το σημερινό μας  θέμα με αφορμή ένα δημοσίευμα από τον παλιό τύπο της Λεμεσού που μιλά από μόνο του και δεν χρήζει άλλου σχολίου. Με μίαν μόνο επισήμανση: Κεντρικό  και τιμώμενο πρόσωπο ο εκ των εθνικών διαλεκτικών ποιητών μας  Δημήτρης Λιπέρτης. Έτσι για να φανεί πιο χτυπητά  η διαφορά…
  Στον  “Παρατηρητή” λοιπόν ημερομηνίας 24 Ιουλίου 1931 διαβάζουμε πως: 
«Τήν παρελθούσαν Κυριακήν 12ην τρέχοντος εγένετο η παράστασις του πατριωτικού δράματος «Μάρτυρες και εκδικηταί», εν τω αρρεναγωγείω της κοινότητος  Βάσας, ευγενώς προσφερθέντος επί τούτω υπό του ρέκτου μουκτάρου της κοινότητος –υπό ερασιτεχνών, μελών της Κυπρ. Εθνικ.Νεολ. Βάσας. Αν και ουδεμία ειδοποίησις απεστάλη εις κάνα των γειτονικών χωριών εν τούτοις μόλις ηκούσθη ότι θα έπαιζε δράμα στην Βάσαν, έφθασαν αυθορμήτως τόσοι από τα γειτονικά χωρία που η Βάσα εις σπάνιας περιπτώσεις  είδε μιάν τέτοια συγκέντρωσιν ξένων. Το ΄Αρσος αντιπροσωπεύθη με τον μεγαλύτερον αριθμόν. Όλα τα μέλη του Εθνικού Συλλόγου ΄Αρσους με επικεφαλής τον ενθουσιώδη πρόεδρο του Συλλόγου κ Θουκυδίδην Αποστόλου δι’ αυτοκινήτων έφτασαν στη Βάσαν για να παρευρεθούν εις την παράστασιν του έργου  πράγμα που εμπράκτως αποδεικνύει τον κοινωνικόν δεσμόν και την αλληλεγγύην των εθνικών νεολαιών. Από την Κατωκοπιά και του Μόρφου είχαμε περί τους 15. Από την Μαλιά πλην των Ελλήνων Χριστιανών είχαμε και περί τους 20 Οθωμανούς . Όλοι δε οι ξένοι γενικώς παρηκολούθησαν το έργον. Μεταξύ των πολλών θεατών ανερχομένων εις 400 διεκρίνοντο εκ των επισήμων πλην των διδασκάλων της Κοινότητος  κ. Ανδρέα Νικολαίδου, και της διδασκαλίσσης  κ. Ελένης Θ. Ζαχαριάδου και των διδασκαλισσών θυγατέρων της, ο εν Βάσα παραθερίζων Εθνικός μας ποιητής ο βάρδος της Κυπριακής ποιήσεως κ Δ. Θ. Λιπέρτης τον οποίον εισελθόντα εις την αίθουσαν της παραστάσεως υπεδέχθη όρθιον όλον το παρευρισκόμενο εκείνο πλήθος των θεατών .
     Η παράστασις μετά την αναλυτική ομιλίαν του προέδρου της Κ.Ε.Ν. Βάσας εις το έργον, ευχαριστήσαντος  και όλους τους ξένους δια την αυθόρμητον προσέλευσιν των καθώς  και τον κ Δ. Ν.Λιπέρτην ήρχισεν ακριβώς εις τον 2 1/2 μ.μ  προηγηθέντος  του έργου, το άσμα  «η Κύπρος μας που στέναξε...» από της σκηνής υπό των ερασιτεχνών και ετελείωσε εις  τας 6 μ.μ .Η επιτυχία της παραστάσεως ήτο εξαιρετική. Πολλοί  των θεατών κατά την τελευταία πράξιν του έργου εις άκρον συγκεκινημενοι  εξέσπασαν εις δάκρυα.. Αυτός ο κύριος Δ. Θ. Λιπέρτης τον οποίον ηρωτήσαμεν δια τας εντυπώσεις του μας απήντησεν. «Δεν εφανταζόμην τέτοιαν επιτυχία! Σας διαβεβαιώ η όλη παράστασις επέτυχε θαυμάσια και συγχαίρω όλους τους λαβόντας μέρος ερασιτέχνας». Την όλην παράστασιν επέστεψε ο εθνικός ύμνος . Καθ ολην  δε την διάρκειαν του έργου άκρα τάξις επεκράτησε διότι παρευρισκοντο οι καθ όλα δραστήριοι περί το καθήκον των αστυνομικοί προϊστάμενοι των σταθμών Μαλιάς, Άρσους και Βάσας.»

Φωτο 1 και 2
Ο «βάρδος της Κυπριακής ποιήσεως» Δ.Θ.Λιπέρτης σε σκίτσο του λεμεσιανού καλλιτέχνη Γ.Φασουλιώτη















Φωτο 3
Η Βάσα Κοιλανίου











Φωτο 4
Ο Δημήτρης Λιπέρτης ( στο κέντρο) σε καφενείο της Βάσας όπου συνήθιζε να περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές (Η φωτογραφία είναι από το προσωπικόαρχείο του Φοίβου Σταυρίδη και δημοσιεύεται με την ευγενή του συναίνεση http://allikypros.wordpress.com/  )