Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Τα πρώτα βήματα του Μιχάλη Κακογιάννη προς την καλλιτεχνική δόξαΟι πρωταγωνιστές του «Καλιγούλα»
Michel Yiannis (Μιχάλης Κακογιάννης)
 και Mary Morris
 


Μιαν άγνωστη σχετικά αλλά σημαντική σελίδα της καλλιτεχνικής πορείας του διάσημου συμπολίτη μας Μιχάλη Κακογιάννη μας φέρνει στη μνήμη ένα δημοσίευμα της λεμεσιανής εφημερίδας «Ο Παρατηρητής» ημερομηνίας 12 Μαρτίου 1949 με τίτλο «Ο θρίαμβος ενός Λεμεσιανού καλλιτέχνου». Πρόκειται για το πρωτο-ανέβασμα  επί σκηνής στο Λονδίνο του θεατρικού έργου «Καλιγούλας», του διεθνούς φήμης διάσημου και νομπελίστα γάλλου συγγραφέα Αλμπέρ Καμύ.
Να το διαβάσουμε λοιπόν και να σχολιάσουμε κάποια πράγματα στο τέλος. Το δημοσίευμα αυτό έχει ως εξής::
Η αφίσα της παραστασης
«Τηλεγραφικώς μετεδόθη εκ Λονδίνου η είδησις της θριαμβευτικής  επιτυχίας πού εσημείωσε η πρεμιέρα τού δρα­ματικού έργου «Καλιγούλας» τού οποίου συγγραφεύς είναι ο Γάλλος δραματογράφος Albert Camus.
Το έργο μεταφρασμένο στα Αγγλικά  παίχτηκε  προ τεσσάρων  ημερών σ΄ ένα από τα μεγάλα θέατρα του Λονδίνου, με  πρωταγωνιστή τον Michel Yiannis που δεν είναι άλλος από τον υιόν του συμπολίτου μας Σέρ Παναγιώτη κακογιάννη.
Ο  συγγραφέας είχε αρχικά υπόψιν του  τον πρώτον ρόλον τού Καλιγούλα να έδιδε στον διαπρεπή  Άγγλον ηθοποιόν και γνωστόν κινηματογραφικόν  αστέρα Ολιβιέρ. Άλλαξε όμως κατόπιν γνώμη και τον εμπιστεύτηκε στον νεαρόν Κακογιάννην ως νεώτερον του πρώτου κατά 10 ή 12 χρό­νια. Στο ζήτημα τής διαφο­ράς της ηλικίας·:φαίνεται ότι απέδιδε εξαιρετικήν σημασίαν ο συγγραφεύς. .
Ήθελε ο ηθοποιός που θα υπεδύετο τον ρόλον του ήρωος του νάχε την ιδίαν μ΄ αυτόν ηλικίαν. Ο δύσκολος λοιπόν ρόλος του «Καλιγούλα» δόθηκε  στον Λεμεσιανόν καλλιτέχνην ο οποίος, αν κρίνωμε από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η πρεμιέρα τού έργου έθεσε ασφαλώς και σταθερώς το πόδι στην είσοδο του ναού. της Τέχνης, που οι πόρτες του ανοίχθηκαν διάπλατες στην ακτινοβο­λία τού πραγματικού  του ταλέντου.Φωτογραφίες από την παράσταση


Σκηνοθέτης του εν λόγω έργου είναι ο γνωστός και από άλλας επιτυχείς δημιουργίες του, ‘Έλλην ΑλέξηςΣο­λομός.
Το έργο παρακολούθησε, ελθών  εκ Παρισίων και ο συγ­γραφεύς.
Τον ταλαντούχον Λεμεαιονόν καλλιτέχνην  αυγχαίρομεν για την θριαμβευτικήν του στην Αγγλικήν σκηνήγ επιτυχίαν. Επιτυχίαν που τιμά το όνομα της μικράς του πατρίδος, συνάμα δε το όνομα της μεγάλης και ένδοξης φυλής του.»
Ο ίδιος λοιπον ο Αλμπερ Kαμύ επέλεξε μεταξύ του γίγαντα ηθοποιού Σερ Λόρενς Oλiβιε και Μιχάλη Κακογιάννη τον δικό μας που ειρήσθω εν παρόδω παρουσιάστηκε τότε στα θεατρικά δρώμενα της Αγγλίας ως Michel Yiannis με συμπρωταγωνίστρια την αγγλίδα ηθοποιό Mary Morris. Επιπλέον ο Καμύ  ταξιδέψε από το Παρίσι στο Λονδίνο για να παραστεί στην πρεμιέρα του έργου του που δόθηκε στις 8 Μαρτίου 1949 στο Empassy Theater.
Ένα  άλλο αξιοσημείωτο για την παράσταση αυτή είναι η σκηνοθεσία της από τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη  Αλέξη Σολομό που κι αυτός ζούσε την εποχή εκείνη στο Λονδίνο.
Ο σκηνοθέτης Αλέξης Σολομός 

Ο θαυμασμός του ανώνυμου συντάκτη της είδησης στην πρώτη σελίδα του Παρατηρητή ( που δεν πρέπει να ήταν άλλος από τον εκδότη του Πάνο Φασουλιώτη), για τον συμπολίτη μας Μιχάλη Κακογιάννη είναι εμφανέστατος από τα πρώτα κιόλας βήματα του αφού ήταν τότε 27 μόλις χρονών και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η επιτυχία του αυτή κάνει περήφανη όχι μόνο τη Λεμεσό και την Κύπρο άλλα και τη μεγάλη και ένδοξη φυλή των Ελληνων!
Η συνέχεια της πορείας του νεαρού ακόμα τότε, όπως είπαμε, Μιχάλη Κακογιάννη στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα δικαιώνει τα με κάποια ίσως δόση υπερβολής, γραφόμενα του Φασουλιώτη.
Ο συγγραφέας  του «Καλιγούλα» Αλμπέρ Καμύ

Να σημειώσουμε τέλος ότι οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο αφού το δημοσίευμα δεν συνοδευόταν από καμμια φωτογραφία.
   
  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: