Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

«Μπεν Μιξ», επαναστατική τολμηρότης , χωρίς «στοιχειώδη σεμνότητα»

Μια και βρισκόμαστε πια για καλά στο καλοκαίρι και οι πρώτες ζέστες «εσφίξαν» που λέμε, σίγουρα αρχίσατε να απλώνετε τα κορμιά σας στις παραλίες.
Κορμιά νεανικά και λυγερά, κορμιά  και κορμάρες με τα παχάκια τους ή χωρίς, κορμιά νεανικά και κορμιά λιγότερο νεανικά ( επιεικώς…). Με μπικίνι, «στριγκς» και τόπλες για τις περισσότερο τολμηρές. Στα ακρογιάλια της πόλης, από την «Ακτή του Κυβερνήτη, μέχρι  τις τουριστικές πλαζ και την Ακτή των Ολυμπίων και από κει μέχρι το «Χαμόγελο της Κυρίας» (διάβαζε Ladys Smile”), απολαμβάνοντας τον ήλιο, την θάλασσα  η απλώς τον/την διπλανό/ή σας…, «χωρίς περίσκεψιν χωρίς αιδώ» όπως θάλεγε και ο αλεξανδρινός ποιητής. Όσοι δεν αναχωρήσατε, εννοείται ακόμα «δια τας εξοχάς» , όπως θα έλεγε  κάποιος συντάκτης εφημερίδα της παλιάς εποχής,  ή σε καμιά κρουαζιέρα ανα τας νήσους της Ελλάδας  και αλλαχού.    
 Όλα αυτά είναι δεδομένα, αυτονόητα, χωρίς κανένα πρόβλημα και δεν τα συζητάμε δηλαδή!
 Ομως εδώ και πόσα χρόνια άραγε  είναι αυτονόητα και δεδομένα όλα αυτά; Κι όμως μόλις μερικές δεκαετίες πίσω όλα αυτά εθεωρούντο είτε επαναστατική πράξη και ακραίος  μοντερνισμός ή ακόμη, για τους πιο συντηρητικούς, άκρα χυδαιότης
 μέχρι και και ποινικό αδίκημα!
Πηγαίνοντας  λοιπόν σήμερα 70 μόλις χρόνια πίσω, μαθαίνουμε   από τις στήλες της «Αλήθειας» της Λεμεσού  ημερομηνίας 12 Ιουνίου  1931 δια της δημοσιογραφικής πέννας του χρονογράφου Γεωργίου Τέμπλαρ να μας λέει ότι:
«Είμαστε από τους πρώτους αν μη ο πρώτος που φωνάζαμε  υπέρ των Μπεν –Μιξ. Και δεν πέρασε πολύς καιρός που είδαμε τους πρώτους τολμηρούς και τολμηρές να λούζονται μαζί. Σ’ απόκεντρα όμως ακρογιάλια σαν π.χ. στο Φανάρι έναντι της επαύλεως του κ. Γεωργίου Φραγκούδη, στον Ποταμό της Γερμασόγειας. Τα έκαναν αυτά όλα οι άνθρωποι που είχαν μοντέρνες ιδέες μέσα των. Το καλό ή κακό  φαίνεται να γενικεύθηκε και τώρα πρωί μεσημέρι και δείλης σ’ οποιανδήποτε ακρογιαλιάν θα συναντήσεις αδελφωμένα τα δύο φύλα να παίρνουν τα θαλάσσια των μπάνια. Προς πείσμαν όλων  εκείνων που εννοούν ακόμα να επιμένουν στα πάτρια. Χωρίς να ξέρουν πως αλματωδώς ανεβαίνομε  τις σκάλες του πολιτισμού και του μοντερνισμού. Κάποιος αυστηρός πατέρας τύπος Βιολάντη μας έλεγε ότι για να συλλάβη  την κόρη του να λούζεται με άνδρας θα την σφάξη και με το αίμα της θα κοκκινήση την θάλασσαν.»
Ομως όλα αυτά δεν ήταν χωρίς εμπόδια και προβλήματα αν κρίνουμε από σχετική επιστολή που δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα ημερομηνίας 3 Ιουλίου 1931 με υπογραφή «Λεμεσιανός»:
«Παρακαλώ επιστήσετε την προσοχή της αστυνομίας επί του φαινομένου το οποίον από καιρού σποραδικώς και τώρα τελευταίως συχνότατα, παρατηρείται εις την από του Δημοσίου Κήπου και πέραν προς τον Εναέριον παραλίαν. Πρόκειται περί ενίων προσώπων ,τα οποία υπό το πρόσχημα του θαλασσίου μπάνιου περιφέρουν με αφέλειαν (!) δήθεν και χωρίς καμμιάν περιβολήν, τα ράκη των κοιλιών των και των άλλων καμπυλοτήτων του σώματος των χωρίς να λαμβάνουν   υπ’ όψει τους άλλους, κατά διαστήματα λουομένους μεγάλους και μικρούς, οι οποίοι ευτυχώς δεν έχουν χάσει την στοιχειώδη σεμνότητα.
Η Αστυνομία κατά την γνώμην των παραπονουμένων συμπολιτών μας, των οποίων τα παιδιά έχουν την ατυχίαν να βλέπουν το θλιβερόν αυτό θέαμα, θα προσέφερε αληθινήν υπηρεσίαν αν ανέθετε εις κάποιον της όργανον να επιβλέπη εις τα μέρη εκείνα ώστε να αναγκάζονται τα μοδέρνα  αυτά υποκείμενα, να κρύπτουν τα αίσχη του κορμιού των, υπό κάποιαν περιβολήν και να δροσίζωνται από τους θερινούς  καύσωνας μέσα εις την θάλασσαν και όχι έξω εις την ακρογιαλιάν.»
Για ρωτήστε λοιπόν τους πατεράδες η  έστω παππούδες σας,  που την εποχή για την οποία μιλάμε θα ήταν ήδη  10-15 χρονών, πότε θυμούνται να κολύμπησαν στη θάλασσα  πότε φόρεσαν για πρώτη φορά μαγιό η μάλλον «μπανιερό» όπως λεγόταν και πότε βρέθηκαν πλάι πλάι ή έστω εκ του μακρόθεν  με τις   μετέπειτα μητέρες ή γιαγιάδες σας σε … «Μπεν-Μιξ»!
Καλό και… «ασκανδάλιστο» καλοκαίρι λοιπόν!

Φώτο 1 Σκίτσα του  Γιώργου Φασουλιώτη στη σατιρική εφημερίδα του «Το Γέλιο» στη δεκαετία του ‘30

Φώτο 2 Ρηξικέλευθοι λεμεσιανοί και λεμεσιανές στα ακρογιάλια της Λεμεσού με επικεφαλής τον αείμνηστο Γιαννάκη Ποταμίτη
Φώτο 3 Λεμεσιανή κυρία με τολμηρό «μπανιερό» στην παραλία απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο στη δεκαετία του ‘40

Φώτο 4 Λεμεσιανές κολυμβήτριες , δεκαετία του ‘30


Φώτο 5 «Λυγερόκορμη» νέα ( με τα γούστα της εποχής) απολαμβάνει την παραλία .

Φώτο 6 & 7 Λεμεσιανοί νέοι και… λιγότερο νέοι σε ακρογιαλιές μόνο για άντρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: